ARBETARMAKT
Workers' power league
Presentation
Nyheter
Plattform
Vitboken Öppnas i nytt fönster PDF
Rådsmakt
Arbetarpress
Arbetarmakt
Bilder
English
Kontakt
 
Föregående sida
 
Vi finns också på:
Facebook
Wikipedia

Baksidestext

LENIN SOM FILOSOF

Lenin som filosof är i första hand en kritik av Lenins främsta filosofiska verk, Materialism och empirio-kriticism (1908). Pannekoek redogör för Lenins oförmåga att förstå ens de filosofiska riktningar han påstår sig kritisera.

Pannekoek lämnar dessutom en bra redogörelse för marxismens utveckling (som på samma gång är en förklaring av den dialektiska och historiska materialismen) och påvisar på så sätt hur Lenin ställer sig på den tidiga borgerliga materialismens grund. Lenin förstod aldrig att filosofins utveckling måste ses i relation till klasskampens och att marxismens historiska materialism står i en oupplöslig motsättning till den borgerliga materialismen.

Utgivandet av denna pamflett innebär en introduktion av Anton Pannekoek för dagens svenska läsare. Pamfletten innebär tillika en introduktion av en marxistisk tradition, den s.k. holländska marxistiska skolan.

Anton Pannekoek: Född 1873 i Vaassen, Holland. Studier i astronomi vid Leidens universitet. Arbete som astronom och lärare, författare till flera astronomiska arbeten.

1902 medlem av de nederländska socialdemokraterna (SADP). 1909 utesluten ur SDAP och medverkande vid bildandet av det vänster-socialdemokratiska partiet SDP. 1919 medverkande vid grundandet av det nederländska kommunistpartiet. 1919 kallad av Lenin till att sitta i ledningen för tredje internationalen (Komintern). Utesluten därifrån 1920. 1920-21 försök att bilda en vänsterfraktion inom Komintern. 1921 med om att bilda KAPN (Kommunistische Arbeiterpartei der Niederlande). Efter 1926 samarbete med den rådskommunistiska gruppen "Internationale Kommunisten" i Holland. Död 1960 i Amsterdam.