ARBETARMAKT
Workers' power league
Presentation
Nyheter
Plattform
Vitboken Öppnas i nytt fönster PDF
Rådsmakt
Arbetarpress
Arbetarmakt
Bilder
English
Kontakt
 
Föregående sida
 
Vi finns också på:
Facebook
Wikipedia

DET HÄR MED JULEN

Allt medan lille Per bekymrat tänker efter vad han kunde ge pappa i julklapp och moster Emma krampaktigt bökar igenom monter efter monter utan att ha den minst idé om hur hon ska kunna tillfredställa sin svågers förväntningar, fast det redan är dan före dan, så finns det sånna där svartrockar som faktiskt påstår sig sitta inne med en förklaring till varför - ja orsaken till hela rabaldret.

- Jo, alltså det var en viss herre Jesus som blev född just den här dan, fast nu för 1.975 år sedan. Och så firar vi hans födelsedag varje år. Och det märkliga med honom är att hans morsa - som föresten hette Maria - fortfarande var oskuld när hon skulle föda. Ungen hade hon nämligen inte med sin kille Josef, utan med en mystisk snubbe, kallad Den Helige Ande av sina vänner. Och han är ganska ljusskygg, så det är inte många som vet hur han egentligen ser ut. Men den här Den Helige Ande var väldigt försiktig med Maria, och så är han väl inte så stor där heller, så... Men den hära herrn Jesus, för att nu återgå till honom, han blev sen väldigt berömd. Han kunde nämligen trolla. Av sju bullar kunde han göra fyratusen, och av vatten blev det vin och sjuka kunde han göra friska. Och det värsta var, att efter han hade kolat, så gick han igen, tills han tröttnade på det efter några veckor och flög upp till himlen. Och det var ju skönt. För gengångare är otäckt. Så för det så firar vi Flygardag varje år. Och på den tiden så vart det där betraktat som väldigt märkvärdigt. För då fanns det ju inte några rymdraketer och inga riktiga sjukhus heller. Så en massa folk började be honom om olika saker som han skulle hjälpa dom med. Och dom trodde faktiskt, att bara man tiggde tillräckligt och trodde på´t, så skulle det bli så. Det lär till och med finnas sånna idag som tror på´t. Dom där svartrockarna till exempel. Jag undrar om dom följt med dåligt på naturkunskapen när dom gick i skolan?

Men jag tänkte som så, att inte kan väl en sån här viktigpetter ställa till med så mycket alldeles själv. Ja, jag tog reda på fullständigt namn och nummer på´n.

JESUS KRISTUS
0000 12 25, tidigt på morgonen
Bet Lehem, Palestina

Men födelsedatumet verkade det råda dålig enighet om. Dom hade visst räknat fel nån gång, så egentligen ska det vara 0007 01 06. Fast orten stämmer. Det var visst så, att när han hade blivit så berömd, att hans födelse skulle firas i Rom, så hade romarna alltid firat solens födelsedag den 25 december. Och det ville dom inte rucka på. Så då låtsades dom bara att Jesus var född den dan och inte den 6 januari, som han egentligen är född. Och då sa dom bara, att nu firar vi Jesus istället för solen.

Så ville jag gärna veta vad JUL är för något. Har det också med den där Jesus att göra?

Och nä se, det hade det inte alls! Långt innan nån överhuvudtaget hade hört talas om han Jesus här uppe hos oss, så hade dom andra låtsasfilurer som också kunde trolla. Det var en som hette Tor. Och han var stor och stark och rödhårig och blåögd. Och så hade han en stor hammare. Mest var han snäll, dumsnäll. Men när nån retade honom blev han rent fördjävligt förbannad och slog vilt omkring sej med sin hammare. Och folk trodde att det var så det blev åska. (Meteorologin var väl inte så utvecklad då.)

Sen fanns det några som hette Frö och Fröja. Dom var ganska schyssta med sex och sånt. Dom ville att folk skulle knulla mycket och ha det skönt. Det gjorde dom ganska mycket själva också. Frö förresten har stake nästan varje gång han har kommit med på nå foto. Och dom två fixa det där med att det skulle växa på åkern och att det blev ungar till folk och fä. Trodde man. Men sen fanns det också en som hette Oden. Och han trodde han var värst.

Sa dom. Det var överklassen som hittat på´n. Han var en sån där intellektuell och så hjälpte han dom med deras evinnerliga krig. Bönderna gillade inte Oden nått vidare. När det nu var mörkt såhär på vintern och solen knappt syntes till nån gång, så kändes det trist, då som nu. Och kanske var man lite oroad för solen. Var hon kanske stött för nånting? Visserligen så brukar hon ju alltid komma igen så småningom, men... Varför ha tråkigt när man kan ha kul? Så man ställde till med en stor fest när det var som mörkast. Och den festen kallade man JUL! Man drack jul och skålade för god årsväxt och fred. Hela månaden däromkring kallade man julmånad, och den gick från mitten av december till mitten av januari. I vissa trakter i Västsverige firade man LUSSE, en ljusbrud. Men så kom överlassen på, att för dom så var den här Jesus - eller Vite Krist, som dom kallade honom - en mycket bättre låtsaspolare än det där gänget med Tor och grabbarna. Dom tyckte det var onödigt att folk blev mera förbannade än dom redan var på det här med Vite Krist, så dom fick fortsätta att fira jul - men dom skulle göra det till den Vite Krists ära numera. Fast det var ju svårt att vänja dom av med Frös och Fröjas snuskiga fasoner. I gengäld fick en del andra symboler som Tors bockar och Frös gris, tomtar och annat oknytt hänga med efter att först ha genomgått en vederbörlig omskolning.

Ja, jag fick det intrycket att den gode herr Jesus betydelse betydligt har överdrivits av dom här svartrockarna. Jag undrar till och med om det var avsiktligt att han föddes såhär mitt på vintern.

MS