ARBETARMAKT
Workers' power league
Presentation
Nyheter
Plattform
Vitboken Öppnas i nytt fönster PDF
Rådsmakt
Arbetarpress
Arbetarmakt
Bilder
English
Kontakt
 
Föregående sida
 
Vi finns också på:
Facebook
Wikipedia

Rosa Luxemburg:

Organisationsfrågan i den ryska socialdemokratin. ("Marxism kontra leninism")

Baksidestext till fjärde svenska utgåvan, ARBETARPRESS 1974:

Marxism kontra Leninism är ett synnerligen intressant dokument. Artikeln, författad av en av den kommunistiska rörelsens stora och första förkämpar - Rosa Luxemburg och med den ursprungliga titeln "Om den ryska socialdemokratins organisationsfrågor" publicerades 1904 och är en svidande kritik av den av Lenin författade texten "Ett steg framåt två steg tillbaka".

För alla dem som vant sig vid att se ett obligatoriskt bindestreck "marxism" och "leninism", s.k. "marxism-leninism", måste det vara en frustrerande upplevelse att ta del av Rosa Luxemburgs synpunkter på Lenin, denne "geniale marxist".

Vem var då Rosa Luxemburg? En kort presentation tycker vi är på sin plats: Rosa föddes 1870, och kom vid 1800-talets slut i kontakt med den tidiga arbetarrörelsen. Som många andra socialister vid denna tid föll det sig naturligt att hon gick in i det socialdemokratiska partiet. Det tyska - 2:a Internationalens hörnsten. I takt med detta partis urartning, manifesterad i en alltmer utpräglad reformism och klassamarbetspolitik, radikaliserades Rosa. När så det tyska sossepartiet röstade för krigskrediter till det första världskriget bröt hon definitivt med partiet och började, tillsammans med Karl Liebknecht m.fl., organisera en socialistisk opposition - "Spartakusförbundet". "Spartakus-breven", som cirkulerade under kriget, gjorde henne snart till en av den tyska arbetarklassen älskad, och av den tyska borgarklassen hatad, kommunist. 1918 deltog hon aktivt i bildandet av Tysklands Kommunistiska Parti (KPD), men fick aldrig uppleva hur också detta parti urartade. Hon mördades 1919 tillsammans med Karl Liebknecht.